Fakta om spil

I Danmark spiller vi hvert år for mellem 45-50 milliarder kr., og det skønnes at der er omkring 130.000 mennesker med spilleproblemer (megafon 2014). 

Spil er overalt – på mobilen, i kiosken, på tv og på nettet. Det er lige ved hånden, bogstavelig talt, døgnet rundt. Netop tilgængeligheden af spil og spillesteder, er en af de faktorer, som har betydning for risikoen i forhold til at udvikle et spilproblem. Jo større tilgængelighed, jo større risiko.

Ludomani kaldes også for spilleafhængighed og handler udelukkende om gevinstgivende pengespil. Spil har en stemningsændrende effekt, som kan være stærkt vanedannende, og det er en af grundene til, at man kan få problemer med det.

Hvordan udvikles ludomani?

Ludomani udvikler sig typisk fra at være uproblematisk spil til risikospil og videre til problemspil, hvor det i sidste ende kan blive til ludomani. Dette tager typisk flere år, men for nogle går det hurtigere. Ludomani kan have mange alvorlige konsekvenser, både for spilleren og de pårørende. Det kan gå hårdt ud over uddannelse, job, familie, venner, selvagtelse mv. 

Derfor er det vigtigt, at sætte ind så tidligt som muligt og før spillet udvikler sig til ludomani. En anden årsag til, at man kan udvikle ludomani er, at der er kommet mange flere muligheder i forhold til at spille om penge.

Behandlingen af ludomani er gratis og anonymt for alle, så man kan altid kontakte os på telefon 33 21 73 00, hvis man har nogle spørgsmål eller søger råd.

Forskellige grader af spilleaktivitet:

Uproblematisk spil/tilfældigt

Her opleves spil udelukkende som underholdning, og der bruges ikke meget tid eller penge på det. Det er tilfældigt, hvornår der spilles.

Risikospil/ rutine

Spillet er blevet en fast aktivitet, hvor der bruges flere penge og mere tid på at spille og planlægge det. Der er måske oprettet en spillekonto. Spillet er blevet en fast rutine og fylder i dit liv, men er stadigt uden problemer for dig.

Problemspil

Spillet er begyndt at give dig problemer. Du bruger lidt for meget tid og penge på det. Økonomien presses måske til grænsen og nogen gange over. Måske opleves spillet ikke længere som noget, der bare vælges for sjov, men som noget du er nødt til at gøre. Måske begynder familien at reagere, fordi du er fraværende og humørsvingende. Du vælger måske også din omgangskreds efter hvem der spiller og hvem der ikke spiller.

Ludomani/ spilleafhængighed

For ludomanen er spillet blevet en altdominerende aktivitet, der griber ind i alle aspekter af livet. Familie, job, uddannelse, venner og tidligere aktiviteter tilsidesættes. Ludomanen vil være optaget af at vinde det tabte tilbage og kan ikke stoppe eller begrænse spillet. Konsekvenserne bliver uoverskuelige.

Jeg var faktisk slet ikke klar over hvor meget tid jeg brugte på spil
(James, 31 år)